The Wangari Muta Maathai House / Boogertman + Partners Architects

0

The Wangari Muta Maathai House is envisaged as a living memorial – a forum for experiential learning for all Kenyans, Africans and peoples of the globe.

The Wangari Muta Maathai House / Boogertman + Partners Architects

Unfolding the life of Wangari Maathai, in an intimate facility, will enable visitors to understand her commitment to human rights, environmental conservation and promoting the culture of peace.

Approaching the structural ring on foot, enveloped by the forest, one walks along the timber-decked route. Following the route, one crosses a body of water to enter beneath the structural ring, which floats overhead. The site then lifts naturally to support the underside of this ring and eventually envelope the auditorium component, at the rear.

The Wangari Muta Maathai House / Boogertman + Partners Architects

The circular form symbolises the simplicity embodied in the basic cycle of nature. The form, embedded within ethereal forest physically manifests the notion of ‘walks and talks’ – communicating the salient points of Wangari’s legacy – a childhood sense of wonder coalesced with the ethics of taking action.

The Wangari Muta Maathai House / Boogertman + Partners Architects
The Wangari Muta Maathai House / Boogertman + Partners Architects

The open, encircled courtyard is the focus, as it maintains a connection with the trees. It contains the Amphitheatre, an informal raised berm and the Mausoleum, a quiet, subterranean space. The exhibition space, library, conference centre and functional areas are accommodated in the structural ring.

Project Details:

Location: Nairobi, Kenya
Site Area: 8.2 Acres
Green Belt Movement Offices area: 2.2 Acres
Wangari Maathai Foundation area: 6 Acres
Client: The Wangari Muta Maathai Foundatio
Design: Boogertman + Partners Architects
Project Directors: Bob van Bebber, Johann de Wet
Team: Judith Paterson, Dilushka Barlow