Villa Alta / Johannes Norlander Arkitektur AB

2
Villa Alta / Johannes Norlander Arkitektur AB
© Rasmus Norlander

Project Details:
Location: Outside Stockholm, Sweden
Type: Residential Houses
Architect: Johannes Norlander Arkitektur ABwww.norlander.se
Area: 160 m2
Design year: 2007
Contractor: Norlander Projekt AB
Photos: Rasmus Norlander

Construction:
Foundation and floors: site concrete
Walls: Cell-blocks and site concrete. Exterior finish: Plaster
Roof construction: Kerto wood beams

Architect’s Statement:
The property is situated in the town Älta, a few kilometres south of Stockholm. The house is located on a hilly site with relatively limited building rights. It’s located along the town’s main street, surrounded by a motley crowd of buildings from the 60’s till today. The site has the shape of a triangle, where the building is placed on the southwest, upper part.

Villa Alta / Johannes Norlander Arkitektur AB
© Rasmus Norlander

The volume of the house is a result of the topographical conditions of the site, its building restrictions and the ambition to create a functional layout on a small area. From an economic aspect, it was important to minimize the foundation costs and therefore place the house on the only flat part of the property.

Villa Alta / Johannes Norlander Arkitektur AB
© Rasmus Norlander

The house has an area of 160 square meters , divided on two floors and a building height of 6 metres. The angles and the wedge-shape of the building contribute to an open but still functional floor plan, this despite the narrow house width of just 4.6 meters.

Villa Alta / Johannes Norlander Arkitektur AB
© Rasmus Norlander

The entrance floor consists mainly of a kitchen and a living room where the narrower center part of the building acts as a room divider. The upper floor consists of three bedrooms, a bathroom and a small library centrally located with a visual contact to the ground floor.

Villa Alta / Johannes Norlander Arkitektur AB
© Rasmus Norlander

The idea of consistency has permeated the project, where we wanted to simplicity of the sketch to shape the final outcome, both in terms of detailing and the building as a whole. The materials are simple and the detailing is reduced to purpose it’s function.

2 COMMENTS

Comments are closed.