Tobogan House / Z4Z4

0
Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

A family is looking for a new home able to represent their trips around the globe, their desire to live in a garden and to embody the cinematic diversity of domestic life. The result is the design of two different houses on the same plot.
The Tobogan House is a generic three-storey house on a southern slope.

Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

The project juxtaposes two houses and a void that houses a car park, an entrance and two staircases, working as a thermal regulator and constructing a tracking shot between a garden, a folly and a picturesque grotto while crossing through the lounge, sauna-fitness center, bar, dining room and kitchen.

Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

One of the houses is organized to inhabit the soil with its habits and routines. The other was made light-heartedly, emancipated from the ground, in the air, is flying at a double height over the garden. Both are totally different each other in materiality, shape and weight.

Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

The most important spatial interest of the complex is the heterogeneous, ambiguous and membranous space that appears between the two houses. The scenic load of this space is achieved through the exposure of domestic life circulating between floors. The ground floor is contained between two long concrete walls. These walls cut into the soil to accommodate two ‘conventional and modern’ volumes, connected by a corridor surrounding the empty greenhouse-stage.

Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

In the South there is a garden for “the Good Life”, to the North lurks the “Grotesque Garden” — in the middle is the promising double height greenhouse. Over this green sequence along the plot, a smooth surface, based at ground level, lets Nature to cross over the slab and the car to pass through one side to the other over the dining-kitchen area.

Tobogan House / Z4Z4
© ImagenSubliminal

The upper floor is formed by wrapping three empty cylinders with corrugated iron, curtains, air and mirrors. Inside the cylinders inhabit the “super-interior”, offering total privacy to 9 rooms padded with wood, cotton, linen and silk, surrounded by “souvenirs”.

Project Details:
Location: Madrid, Spain
Area: 512 sqm
Architects: Z4Z4 AAA
Project: Rafael Beneytez Duran, with Z4Z4
Works direction: Rafael Beneytez, Víctor Cano, Ophelia Mantz
Project team: Rafael Beneytez,Víctor Cano, Ophelia Mantz,Borja Iglesias, Elena Oña
Photographs: ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán / Rocío Romero)