The Bow Window Penthouse / Luigi Rosselli Architects

0
The Bow Window Penthouse / Luigi Rosselli Architects
© Edward Birch

In a first for Luigi Rosselli Architects the camera has left the ground to pan over the penthouse additions to a classic Art Deco style apartment block built in the late 1920s. The penthouse’s defining feature is a bow window in the corner of the building facing the intersection of the street that reaches out to create a dialogue with the passers-by in the avenue below.

The Bow Window Penthouse / Luigi Rosselli Architects
© Edward Birch

The bow window is also reminiscent of windows found in the Captain’s Quarters at the stern of historic ships; borrowing from naval architecture was appropriate for the seaside location of Bondi Beach.

The Bow Window Penthouse / Luigi Rosselli Architects
© Edward Birch

The penthouse is separated from the existing brick unit block by a concrete slab and spandrel, this is a fire protection requirement. A wave of metal roofing conceals the upper level of the penthouse from the street.

The wave dovetails towards the view, culminating in a balcony, of which two were designed but only one was allowed by the Council.

Project Details:
Location: Bondi Beach, NSW, Australia
Architects: Luigi Rosselli Architects
Design Architect: Luigi Rosselli
Project Architect: Carl Rutherfoord, Blake Letnic
Builder: Groundup Building Pty Ltd
Photographs: Edward Birch