Tea House in Hutong / Arch Studio

0
Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

Located in Beijing’s traditional Hutong district, the project’s structure space is an L-shaped neighbourhood, 450 square metres large. Currently, the space has five old traditional houses and temporary corroded steel houses. The building, which originally hosted company business meetings before going dormant due to poor management, had been transformed to a tea café. The tea café is an ample place for people to read while enjoying their tea time. Additionally, the café also serves individual dining guests.

Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

Repair old

The project design started by analyzing the old building’s previous data. From the structure of the wood and the size of the grey bricks, one could tell that the relatively old north wing predates the Qing Dynasty. From the already decaying wood structure on the east and west houses, Arch Studio deduce that the houses ought to be remodelled from the 70s and 80s. Additionally, judging by the wood structure on the building’s south side, one could not deny the fact that it needed repair. The repair design was selective because it had to factor in the building’s age, as well as its financial and historical value. Repair in the room in the north wing was light, changing only the parts with serious damage by replacing bricks. Repair in the north room was controlled to ensure it doesn’t compromise the room’s historical appearance. Repair in the south wing was aimed to give the room a basic style through a partial renovation of the roof and wall. After the East and West wing had been demolished, they were rebuilt into a wood structure with a pitched roof.

Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

Implant new

The new environment demands comfort requirements that the previous architecture cannot sustain. For the building to be temperature resistant as required, it needs to be completely closed. Consequently, Arch Studio has streamlined the visualized structure of the building with a flat “curvy corridor” that creates a smooth transition from the past to the present. The gallery of the traditional architecture takes a half inside, half outside form, scattered high and low, significantly increasing the beauty of the garden. As depicted in the gallery, from the outside to the extension of the old building shall have a rigid, narrow impression. On the gallery, the white, transparent space signifies ages of time.

Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning
Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

The vicissitudes of the life mix and the dark aged architectural pattern bring forth a temperament contrast between the modern and the past while creating a mutual dialogue between the past and future. They also discovered that divided like courtyards into three random arcs, the winding corridor of the original courtyard creates three tea houses with independent sceneries, forming a transition from public to private. The result of the controlled repair is the verandas’ glass curtain; wall images and ground-curved screens suspended in the air; and a bamboo forest scenery. Additionally, the steel structure beam column that replaces the decayed wood in the old building brings forth an overlapping series of old and new images, making the new and old grow together.

Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

Tea House in Hutong / Arch Studio
© Wang Ning

Significance of the project

The old city is not only historically rich but also has a complex reality. While historical value only sustains the city’s value by income through exploration, the unlimited usage of the facility transforms the city into an art pattern. The transformation leaves the residents of the old city with the responsibility of maintaining the balance between the historical and art values. The richness of the environments solemnly depends on how flexible the residents are able to balance the two values. The new life and format can be seen as a catalyst to use history to enhance the usage of the facility.

Project Details:

Location: East District, Beijing, China
Area: 450 sqm
Architects: ARCHSTUDIO
Team: Han Wenqiang, Cong Xiao, Zhao Yang
Photographs: Wang Ning
Text: Han Wenqiang