SBD25 / APOLLO Architects & Associates

0

SBD25 / APOLLO Architects & Associates

The client, who manages a trading company dealing in Scandinavian vintage and modern furniture, has made it his mission to commission a Japanese architect to create a flagship building with a delicate sensibility that would fuse contemporary art with the designer furniture of his own company. In addition, he seeks to raise the overall level of the living environment in Seongbuk-dong by developing several residential projects overseen by various architects.

SBD25 / APOLLO Architects & Associates

The surrounding area is a mix of large, small, old and new structures, while the irregularly shaped site itself, measuring roughly 330 sqm and located on sloping ground, is surrounded on three sides by narrow alleyways. In order to make maximum use of the 30% building-to-land ratio and the 60% floor area ratio, the entire belowground area was excavated, and the outer perimeter of the site lined with as much glass and concrete as possible. By incorporating a traditional Korean madan courtyard into the interior, the architects managed to enhance the feeling of space within the house, creating a little microcosm within the inside.

SBD25 / APOLLO Architects & Associates

Four different gardens – an entrance garden, approach garden, main garden, and roof garden – create a situation where each interior space overlooks the courtyard, producing a sense of tranquility and a scenic view that impresses with the originality of its approach.

SBD25 / APOLLO Architects & Associates

The architectural space that forms the backdrop for this ensemble of designer furniture and contemporary art demands a neutral design that will accommodate these artworks and a comfortable, blank and uncluttered space. This space would ideally possess a strong sense of materiality and expansiveness that can accommodate changes in the lifestyle of the inhabitants and surrounding area that would not diminish with the passage of time. With SBD25, the architects were able to offer one possible response to these demands.

Project Details:
Location: Seongbuk-Dong, Seongbuk-gu Soul, Seoul, Korea
Type: ResidentialHouses
Site Area : 375.32m2
Total Floor Area : 453.75m2 (236.19m2/B1F,108.89m2/1F, 108.67m2/2F)
Architects: APOLLO Architects & Associateswww.kurosakisatoshi.com
Architecture: Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Photography: Masao Nishikawa