Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

0

Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

This building was created in response to the need to accommodate new facilities to the HQ of Proyecto hombre in the city of Santiago de Compostela. This initiative works to identify social problems that lead to addiction and seeks to regain the autonomy and responsibility to bring the individual back to being an active member of society.

Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

To achieve this it is necessary to work from both a therapeutic and educational setting. This building is devised to adopt this inclusive idea, to accompany the individual in his recovery with its peaceful architecture. The building is a shelter for the life that takes place in it, a serene space, unpretentious, with a strong presence and to endure.

Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

The approach of this work follows a simple horizontal line, able to visually express one direction, movement and development. The new headquarters of Proyecto hombre is an architectural space that revolves around the individual.
It is a multifunctional structure that is developed in horizontal surfaces interconnected to each other and which houses the following services: outpatient therapy area, administrative area, residential area, workshop area and sports area.

Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

The outpatient therapy and administration areas are located near the entrance of the building and are on two floors, the floor set aside for counseling offices, consultancy, information, .. and the first floor for therapy rooms and management.

The residential area occupies one of the wings of the building on the first floor. 24 spaces for users without family support or protection are created. It is an independent, private area that is at the same time connected with the therapeutic and educational areas.

Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

The workshop area takes place on the ground floor and has classrooms, leisure time workshops, new technologies, ….. The sports area is in the basement with direct access to the outdoors. The height differences of the terrain are exploited to communicate this piece with the outdoor sports court.

Proyecto Hombre / Elsa Urquijo Arquitectos

The building also includes a set of common services designated to auditorium, dining room, kitchen facilities and laundry complete the facilities.

The different volumes are developed and adapted to the morphology of the terrain accompanying through corbels that make the horizontality of the building, providing shade, shelter and highlighting the entrance. It is the intention of this silent architecture to accompany the person in the process of reintegration into society.

Project Details:

Location: Santiago de Compostela, A Coruña, Spain
Type: Health
Architects: Elsa Urquijo Architects
Developer: Fundación Amancio Ortega
Date: 2012