When presented with the opportunity to design this small addition to an existing residence, it was exciting to discover a number of established and significant trees sporadically arranged across the proposed site immediately to the west of the existing building.

A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects
© Peter Clarke

The brief for a new master-suite consisting of a bedroom, an ensuite and incorporated robes/ancillary spaces also asked for a strong connection to the landscape and the contextual surrounds of the various garden areas.

A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects
© Peter Clarke
A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects
© Peter Clarke

The existing dwelling itself – a 1990’s owner-build that our client’s inherited with the purchase of the property – posed little architectural significance and interacted poorly with its context.

A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects
© Peter Clarke

The strategy for dealing with the existing building was for the additions to be ‘semi-detached’ from the existing residence… this creates a separation from the main house, giving the pavilion it’s own identity amongst the landscape, while also providing the private spaces contained within ‘room to breathe’ and a sense of calm, intimacy away from the large open plan family home.

A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects
© Peter Clarke

Project Details:

Location: Balnarring, Australia
Area: 85 sqm
Site Area: 40,000 sqm
Architects: Branch Studio Architects
Photographs: Peter Clarke