Outer Crescent House / Merrylees Architecture

0
Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

Outer Crescent House is located in the Bayside suburb of Brighton, tucked behind the bustling Bay St shopping precinct. The property was an overlooked transition site measuring a mere 345m2, sandwiched between a commercial warehouse, a lane and the rear of the Bay St shops. The client’s brief was to transcend the small confines of the site and create a large family home with all the trappings of space, style and seclusion the suburb is renown for.

Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

The design response sought to take advantage of the site’s position between commercial and residential zones, using this as the inspiration for the building’s materiality, orientation and form. Occupying a strong boundary to boundary presence, the concept linked together a series of generous internal living zones to create an oasis of privacy within its light filled spaces.

Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

Elegant sections of vertical and horizontal form connect the home in a dramatic but restrained fashion. The strong, linear masonry external walls form a fortress around the softer timber and glass infill panels of the façade, creating a sense of protection and privacy. A soaring double-height volume with views to the sky greets visitors at the entry, drawing the eye towards the sculptural black steel and timber staircase.

Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

Internally, the design creates a sense of space and light in contrast to the external heaviness of the surrounding commercial fabric. Referencing mid-century modernism, seemingly invisible framing and joinery allows large windows to dominate the aesthetic, leading the eye outward and towards the home’s private garden and entertaining area.

Sustainable design behaviour is one of Merrylees Architecture’s guiding principles. Outer Crescent House is designed to make the most of the site’s orientation, drawing natural light and warmth from the north wherever possible into the house’s main living zones. The challenge with this house was to capitalise on passive solar design while, minimising views into and onto the neighbouring commercial fabric.

Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

Downstairs, the architects have recessed the living area windows slightly beneath an open pergola structure that provides both privacy and shade when needed. The boundary is heavily planted with mature waterhousia screening trees that create a tranquil outlook with a long term view of providing additional shade and privacy. Upstairs, the master bedroom is orientated to the north with large eaves and a screened terrace which serves as an overlooking barrier but also meets our objective of creating privacy while still allowing natural light to enter this peaceful room.

Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne
Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

Sited in a flood prone area limited the floor structure options to a raised timber floor. To compensate for the lack of thermal mass in the floor, they ensured additional floor insulation was installed to contribute to year round internal comfort. The external walls more than make up for this, being a combination of double insulated brick, Hebel panel, insulated timber cladding and rendered expanded polystyrene. All windows are double glazed, the main rooms having double hung sashless sliders that allow hot air to escape through the top opening and cool air to ventilate via the lower opening. One advantage of having a raised timber floor in a flood zone is the cavity below is sufficient to house a large rain water collection tank, concealed from the daily occupants while capturing and storing a substantial volume of water to be used for toilet flushing and onsite gardening.

Outer Crescent House / Merrylees Architecture
© Tom Wenborne

The internal finishes have been carefully selected for their sustainable credentials, with an emphasis on natural products while limiting unnecessary excesses. The overall result is a naturally lit, seemingly spacious and thermally comfortable house than can be inhabited year round without excessive artificial heating, cooling and lighting.

Project Details:

Location: Brighton, Victoria, Australia
Area: 350 sqm
Architects: Merrylees Architecturewww.merryleesarchitecture.com
Photographs: Tom Wenborne