MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architecten

0

MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architecten

The assignment was to transform the central volume into a dynamic office building with a housing-unit.

The existing situation consists of a composition of a central volume flanked by two uniform wings. The assignment was to transform the central volume into a dynamic office building with a housing-unit. At the frontside of the building we chose not to break the strong horizontality but to enhance it instead by creating a balanced composition of stacked white volumes.

MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architecten

The spacing between these massive volumes and the recessed windows creates an interesting number of vistas. In strong contrast with the existing wings of the building nothing of the interior organization is given away from the outside: the volume protects itself from the busy road situated in front of it.

MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architecten

The functions and floors on the interior were composed in a manner to allow a maximum amount of natural daylight into the building, between the two 10meter high walls separating the central volume from the adjacent buildings.

MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architecten

The office is located on the ground floor, floor -1 and floor +1. An apartment with a terrace stretches out from front to back on floor +2.

On the backside a large rooflight is brought into the building while at the frontside a void separates floor +1 from the façade and creates a relation with the underlying floors. On the ground level two staircases connect to floor -1 in a way that it becomes fully a part of the office.

Project Details:
Location: Dendermondsesteenweg 333b – 9070 Destelbergen, BELGIUM
Type: Offices Housing Residential
Architects: GRAUX & BAEYENS architecten www.graux-baeyens.be
Function: office building + apartment
Client: Builthings
Design year: 2007
Construction year: 2009-2010
Square meters: 825.5m²