Lofts by the Amstel / Studioninedots

0
Lofts by the Amstel / Studioninedots
© Peter Cuypers

Thanks to its completely prefabricated white concrete facade with undulating balconies, Lofts by the Amstel is undoubtedly an eye-catcher by the waterside in Amstelkwartier, Amsterdam. Each of the building’s six private owners designed their ideal apartment, which occupies one entire floor. This collective of owners and the team – Studioninedots/ OntwerpJeWoning/ Vink Bouw – are incredibly proud of the result.

Lofts by the Amstel / Studioninedots
© Peter Cuypers

Amstelkwartier is a new mixed-use residential/commercial district in Amsterdam Oost. This 12-hectare site is currently being developed with 1,100 dwellings and 30,000 m2 commercial space. Amstelkwartier released four plots of land to accommodate the increasing popularity for people to design their own homes in an urban context. On plot C2, a collective of private owner-clients, with their own individual apartments, simultaneously developed the Lofts by the Amstel apartment block.

Lofts by the Amstel / Studioninedots
© Peter Cuypers

Lofts by the Amstel’s unique, prefabricated concrete structure enables a building width of 12.5 metres, which is twice that of traditional Amsterdam apartments. In addition the building features a glass facade that extends the entire building width – both conscious decisions considering the site’s phenomenal water views. The dwellings each occupy an entire floor of 160 m2 and have a different character from a family home to a completely open loft. Studioninedots also designed the interior of the top floor apartment.

Lofts by the Amstel / Studioninedots
© Peter Cuypers

The facades and balconies are constructed from white prefab concrete. The white volume rests on a dark grey basalt plinth that recalls the cladding of dike and canal walls in Amsterdam. On the front and rear facades the balconies’ organic forms echo the meandering lines of the canal-side park and represent the movement of water of the river Amstel.

Lofts by the Amstel / Studioninedots
© Peter Cuypers

The balcony dimensions are exceptional: 2.5 metres deep and 12.5 metres wide, the same as the building width. Folds recede on the balconies at certain sections, cleverly creating double-height spaces. This ensures that sun and daylight reach deep into the apartments. The fluid lines of the balconies are accentuated by integrated LED strips that illuminate by night and through the optical play of open and closed sections in the curved balustrades. Integrated in the floors of the front balconies, in line with the curves, are elongated concrete planters, which emphasise the sustainable character of the building.

Project Details:

Location: Amstelkwartier, Amsterdam, the Netherlands
Area: 1,150 sqm
Clients: 6 private owners
Architects: Studioninedotswww.studioninedots.nl
Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

Project team: Jurjen van der Horst, Coen Smit, Giovanni Lavanna