Le Plan Libre / Waterfrom Design

0
Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

From the architect: As the architect Mies Van der Rohe proposes “Skin and bones architecture”, we try to keep all structure expose with two long horizontal sliding windows. Except for providing the house a spacious view and ample sunlight, the exposed frame and glass blur the line between indoor and outdoor.

Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

The cube extend from the facade is an intermediary space between indoor and outdoor. The stainless steel reflects the blue sky and merges the architecture with nature. On the roof garden, we designed a sink in the shape of giant milk box, which is toppled and sprinkled a pool of grass.

Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

Pursue the principal of Le Corbusier’s 5 points of new architecture. Neat facade with nature texture of material is being used. With atrium in 4m*4m scale, we exposed the beam as a line in great strength to intersect the structure.

Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

To continue the principal of the free plan, we tried through the separation of the load-bearing columns from the walls subdividing the space. The column which in stainless steel and carrara becomes the visual points in the space. Circulation in the second floor flows like a square, across two bedrooms, study room and a game room.

Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

Le Plan Libre / Waterfrom Design
© Sam Tsen

The floor in garage is combined with three kinds of tile that is in different scale. In the end of the garage, we built a skylight on the top to present the linear beauty of modernism.

Project Details:
Location: Taipei, Taiwan
Area: 726 sqm
Architects: Waterfrom Design
Photographs: Sam Tsen