Istanbul Disaster Prevention and Education Centre, competition proposal by Design Initiatives

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

[divider_flat]

Project Details:
Location: Istanbul, Turkey
Type: Cultural - Public
Architects: Design Initiativeswww.design-initiatives.net
Date: September, 2011
Status: competition
Client: ThyssenKrupp Elevator
Area: 9,450 sq. m.
Credits: Design Initiatives: Vlado Valkof – architect; Malgorzata Blasik, Minko Marinov, Anne Valkof, – designers; Peter Kochevski, Viki Raytcheva – rendering

[divider_flat]

The proposal links together the two main areas of Prevention-Education and After-effect response-rescue (the shelter). In the Prevention-Education area the visitors first shall watch, observe, scrutinize the phenomena in the Planetarium, 4D Video room and the Exhibition area grouped around the Lobby and then personally participate, experience, test the phenomena in the Simulation wing of the building.

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre
Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

The study of pedestrian traffic density shows main pedestrian approach from south (along the Ayamama Creek embankment, Istanbul World Trade Centre, CNR Expo Centre, and WoW Hotel), east (Yenibosna Metro Stationand the future mosque plaza) and north (Kültür University and Airport Shopping Mall). The new building steps back from the planned mosque and provides open gathering plaza – park around the mosque.

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre
Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

The building is covered with a green roof. The two long but low-rise man-made flowing hills of simulations and parking wings crawl up and merge above the lobby, opening sight views towards the Sea of Marmara. Two escalators bring visitors from the roofscape down to the lobby and ticketing.

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Hybrid Furniture

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Defining Disaster

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Defining Disaster

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Scenario Diagram

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Defining Disaster Centre

[divider_flat]

The car access is from the less busy northern street and leads to the parking garage wing (2.5m clear height) which is setback from that street and attached to the lobby. Along the street and in front of the parking garage is located the buses drop-off / pick-up area adequate for 3-4 school and tourist buses. The simulation sections (3m clear height) form another wing on ground level attached to the lobby. Between parking garage and simulation sections there is an inner court yard – park – plaza connected with the lobby. The entry – lobby – planetarium – 4D video room – conference room – library (they all need higher ceilings) are in the central volume (8m clear height) directly accessible from ground level and from all other wings. The administration wing (3m clear height) is the only one on 2nd floor with natural light and controlled access only for the staff. The administration wing cantilevers above / bends over the entry plaza. It is between in and out space which plays the role of a shelter in times of disaster: folded landscape furniture of the picnic plaza (benches, tables, and planters) has a hybrid, multiple functions and turns into a shelter furniture (beds and tables).

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre
Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

The exterior cladding material of oxidized copper is inspired by the name and history of the site’s home district of Bakırköy (Copper Village). Traditional cobblestone “kaldirim” for pavement and grass/seating areas in between are designed at the plazas.

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Defining Disaster Centre

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Space Diagram

[divider_flat]

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Space Diagram

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Ground Floor Plan

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Longitudinal Section

Istanbul Disaster Prevention and Education Centre

Longitudinal Section

  • helen

    Horrible Project, I hope it’s never going to be actually built. Sometimes architects do need to visit the site itself before designing projects like this. The design itself doesn’t reflect any connection to the city and to the people who are going to use it. It appears like a sculpture with no aesthetic values taken into consideration. The transition between the concept and the design is called design development, but here it’s taken very literally. The aim should be about creating better,nicer, user friendly environments, experiences for the dwellers and it shouldn’t appear like some giant animal structure to impress people. The green roof it self seems like nobody is going to be able to use it, it appears like an accessory to advertise the finished product. Please do research about Yokohama Terminal, a similar project with huge different experiences offered by the design itself.