House for Installation / JAM

0
House for Installation / JAM
© Jun Murata

‘House for Installation’ results from the renovation of an outmoded and dysfunctional residence in Osaka, Japan.

The site is a corner of the back alley leading to the shopping street .
This is a renovation project of a wooden house built in 1976 .

House for Installation / JAM
© Jun Murata

Existing buildings had an office part and residence part.
This promiscuous office’s facade revealed an ugly appearance to the street, furthermore due to the sloppy configuration of the inner rooms, the residence part was showing its age and bad condition.

House for Installation / JAM
© Jun Murata

The artist-owner presented the architect with specific requirements for the building. It had to provide a comfortable living space, a space for creation, as well as an exhibition space. Additionally the office’s facade had to be renovated, and assume a new modern and elegant look.

Given the bad condition of the structure and the severe cost of a rebuilding the building altogether, I considered carefully how he should re-devise the space in order to provide enough natural light to the inside space without making new windows.

House for Installation / JAM
© Jun Murata
House for Installation / JAM
© Jun Murata

Firstly, all the unnecessary walls were removed, the old structure was dismantled and a lighting study was performed. Then the interior space was built anew, the slanted wall along the corridor gives an impression of depth. It narrows the soft natural light from the south side, amplified the intensity of it with proceeding inside space.

A opening door is installed on the middle of corridor, which leads as service circulation to the kitchen. Staircase is extended so as to be perpendicular thereto, the amphidromous flow space is provided. Each rooms were repositioned so that natural light can circulate around the house.

House for Installation / JAM
© Jun Murata

The south face part – previously, there was Japanese-style rooms – is converted to one large room which faces a minimum space as white blank. It is used as living, dining and Japanese-style room, prepared various lighting patterns.

This space related with Japanese-style room with a rectangular opening, is used as the exhibition, storage and etc. Here, it was a space that had been used as a traditional alcove and Buddhist altar.
This new alcove space and Japanese-style room are separated with the altar and small walls which are cut off at the acute angle edge.

House for Installation / JAM
© Jun Murata

A white rectangle by the indirect light spread behind it has led to the blank of empty in the space. The primary room in the home is characteristic of traditional Japanese architecture. It unites a blank living and dining area, and a rectangular volume sunk into the wall, which references a Buddhist altar.

Sheer curtains serve to regulate illuminance, while recessed electric lamps are located at the edges of the ceiling and in the alcove to substitute daylight as necessary and accent the space.

Each slits provided in the ceiling – the scale of various widths are determined on it, installed indirect lightings, curtain and a sliding door. Additionally, in the linen room has no window, to lead the natural light from the south, a vertical slit is bored on the wall of the boundary with Japanese room.

House for Installation / JAM
© Jun Murata

Opening doors has appearance as free-standing plate by keeping the gap away from the wall surface. To eliminate the excessive noise insulation and airtightness, its detail designed to have moderate flow property.

Through the day and night, from the perimeter of it, the light and the air are passed through, and wind and various sounds flows in the daily life.

House for Installation / JAM
© Jun Murata

It gives the movement and various expressions of life into the white space with the inorganic atmosphere, and makes the space rich.

Delicate details with simplicity are highlighting the impression of material which chosen carefully and the expression of light.

This new improved layout allows when the doors and windows are open, wind, light and sounds to pass through the house and created a dynamic flow of the daily life.

Perfection is in the details. The decoration in this House for Installation is a perfect example of Japanese minimalism. Dominant white color, clean forms and an almost poetic symmetry characterize this residence. Yet the trained eye will spot the carefully positioned lighting and beautiful flooring that show style and substance.

Modest space with the blank space – I wanted to give the variability and tolerance in space. By providing a primitive space of living, residents will be able to have diverse selectivity.

Project Details:

Location: kashiwara-shi, osaka, Japan
Type: Residential Houses
Function: residence, atelier, office
Site area : 88.56 sqm
Floor area : 116.50 sqm

Architect: Jun Murata / JAM – www.junmurata.com
Photographs: Jun Murata