House at The Pyrenees / Cadaval & Solà -Morales

0
House at The Pyrenees / Cadaval & Solà -Morales
© Santiago Garcés

A vernacular dry stone house in the Pyrenees and the aim to transform it into a comfortable and utilitarian second residence are at the origin of this project. Fathers and sons want separated homes but shared experiences. The project elaborates on the physical connections between these two homes coexisting in a single rehabilitated envelope.

House at The Pyrenees / Cadaval & Solà -Morales
© Santiago Garcés

The programmatic scheme and the interrelations of spaces of both houses are tied up to these vertical connections. What qualifies those spaces, however, is unique in each unit. The roof on the top unit is build up to be a sculptural yet neutral continuous element that resolves space, lighting, and views.

House at The Pyrenees / Cadaval & Solà -Morales
© Santiago Garcés

A human scale continuous linear window faces amazing views over the valley, while an identical window located on the top of the roof, enables to view the summit of the mountain. In the lower unit, a wide and off-scale opening will focus light, views, and therefore activity on an interior-exterior space.

House at The Pyrenees / Cadaval & Solà -Morales
© Santiago Garcés

The project is sympathetic of vernacular architecture by respecting not only the envelope, but also its construction and operational logics and its esthetics. By preserving the envelope and doing a minimal yet contrasted intervention, the idea is to reinforce the historical values of vernacular architecture.

Moreover, the project is design to be sustainable. New technologies and old vernacular knowledge are implemented to make the Pyrenees houses two sustainable houses in an extreme climate.

Project details:
Location: Canejan , Vall d’ Aran , Spain
Type: Houses Residential
Architects: Cadaval & Solà-Moraleswww.ca-so.com
Contributors: Mariona Viladot , Alex Molla, Pernilla Johansson
Date of project: 2004 – 2010
Area: 350m2
Client: Biollar TGN, sl
Construction : Guillen Gabás Ballarín SL
Structures: Carles Gelpí Arquitecte
Photographs: Santiago Garces