Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture

0
Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

This development is in the 19th arrondissement on the northern edge of Paris, within an urban environment characterised by the brick buildings of low-cost housing units developed between the wars.

The triangular site, which measures around 10,000m2, is orientated north–south on its long axis. It is bordered:
– On the east by the Parisian périphérique ringroad,
– On the south by Rue des Marchais,
– On the west by Boulevard d’Indochine, along which runs line T3 of the Paris tramway,
– On the north by the city gate Porte Chaumont.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The site slopes steeply from its southern point at the Porte Brunet down to its northern point at the Porte Chaumont.

Alongside the périphérique, a 6m-high acoustic barrier wall runs for some 280m, protecting the site from traffic noise. Further pressure is put on the site by maintenance access for this barrier.

Our apartment hotel project is on the northern tip of the plot, built as one continued line with Jacques Moussafir’s student residence. The hotel forms a sort of “prow” to the overall development, pointing straight towards Jean Nouvel’s Philharmonie de Paris.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The building is in dialogue with two different environments:
– To the west, Boulevard d’Indochine, mostly comprised of the brick facades of the blocks of between-the-wars housing and the landscaping of the T3 tramway,
– To the east, the périphérique, a much less human environment, with streams of traffic and all their associated pollutants.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The building, which fills every inch of the site right up to its edges, moulds itself around urban constraints, requirements in the programme, and land restrictions, notably the buttresses of the acoustic barrier on the périphérique side and the related access routes.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

A tapered form determined by the challenging site

The various spatial and technical restrictions literally sculpted the forms of this project: the site is really very narrow, “squeezed” on its southern side by the student residence, and eaten into on the east by the access requirements for the maintenance of the acoustic barrier. The building had to find sufficient space for itself within these constraints to provide the required number of rooms for this apartment hotel.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The resulting volume is tapered: different inclining planes allow for fire access along the eastern facade, while lost space is clawed back on the Boulevard d’Indochine side. Further along, where the hotel meets the student residence, the same crisp angles carry through to this second building; the two projects, hotel and student residences, are powerfully related to one another.

These different angled faces, of a volume that was virtually rectangular to begin with, provide very different perceptions of the building: according to the viewpoint, surfaces appear brighter or darker, more or less cambered, conferring a powerful dynamism to the entire building.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The facade on the Porte de Chaumont side appears very high because of its narrow width, creating a pedestrian landmark for the Boulevard d’Indochine, and a beacon on the périphérique.

The main pedestrian entrance into the building is at the north-west corner. The proximity of the Porte Chaumont, a tram stop and a vélib city bike stand on the pavement outside, all facilitate access to the hotel.

The hotel has a car park, located beneath the adjoining office building. Access is via the southern corner of the site.

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

In terms of logistics, a service access between the périphérique and hotel allows for deliveries and waste collection. Coaches can also use this route, which has a secondary, parallel entrance for dropping off guests.

Project Details:

Location: Boulevard d’Indochine, 75019 Paris, France
Area: 5,500 sqm
Architects: Manuelle Gautrand Architecturewww.manuelle-gautrand.com
Photographs: Luc Boegly