As if by magic, the Hawthorn House morphs an inner suburban site into an urban oasis, mirroring both external conditions and internal programmatic requirements simultaneously.

Hawthorn House / ADDARC
© Peter Clarke

The mirrored façade reflects the heritage characteristics and landscaped quality of both the streetscape and internalised courtyards. The use of a restrained, yet sophisticated palette of materials ensures the heritage facades of the neighbouring properties remain prominent whilst also providing an identifiable modern addition in the streetscape.

Hawthorn House / ADDARC
© Peter Clarke
Hawthorn House / ADDARC
© Peter Clarke

The site proportions, rear lane access and neighbouring built form demanded a considered approach to the placement and aspect of private outdoor space. The resultant plan form internalises the living areas and creates a secluded north facing courtyard.

Hawthorn House / ADDARC
© Peter Clarke
Hawthorn House / ADDARC
© Peter Clarke

The internal spaces, deliberately muted in tone, and rectilinear in form are juxtaposed against a vibrant artwall and soft landscape. These elements together with the use of reflective materials connect inside to out, blurring the distinction between art and architecture.

Project Details:

Location: Melbourne, Australia
Area: 470 sqm
Architects: ADDARC
Photographs: Peter Clarke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here