Gordon’s Bay House / Madeleine Blanchfield Architects

0
Gordon's Bay House / Madeleine Blanchfield Architects
© Robert Walsh

This 6 bedroom home on the foreshore in Gordon’s Bay, Coogee was built for a young family.
It incorporates a north facing courtyard to bring light and air into the centre of the steep, east facing site.

Gordon's Bay House / Madeleine Blanchfield Architects
© Robert Walsh

The entry offers a vista from Gordon Avenue through the three storey stair void, across the 15m lap pool, and to the bay beyond.

The main materials used are concrete and stained timber, for their honesty, durability and softness.

Gordon's Bay House / Madeleine Blanchfield Architects
© Felix Forrest

Large, custom designed timber pivoting screens shroud the house and manage sunlight and privacy.
The exterior palette continues through the inside of the home to break down the delineation between inside and outside.

The Gordon’s bay house is spread over three levels. It has an elevated main living, kitchen and dining level and a casual, lower level which opens onto the garden and view.

Gordon's Bay House / Madeleine Blanchfield Architects
© Robert Walsh

The palettes and furniture selected for each area reflect the use of the space. Dark timbers, concrete and soft neutrals are drawn in from the exterior palette in the main living level, with some colour hi-lights to bring in the courtyard garden. The lower level has limed timber ceilings and predominantly white palette and casual furnishings.

Gordon's Bay House / Madeleine Blanchfield Architects
© Felix Forrest
Gordon's Bay House / Madeleine Blanchfield Architects
© Felix Forrest

The stone fireplace was crafted from river stones as a counter piece to the more elegant and simple upper level fireplace detail.

Project Details:

Location: Gordon’s Bay, Australia
Architects: Madeleine Blanchfield Architectswww.madeleineblanchfield.com
Photographs: Felix Forrest – Robert Walsh