From the architects: The house is located in the colony of weekend cottages near a game preserve, which colony consists of small sized quaint houses, each of them being built according the taste and skill of its individual owner. The houses, mostly “non-kissed by architecture”, pay tribute to individual owner’s capriciousness and improvisation.

Family house in Dobris / Mimosa Architects
© BoysPlayNice

As to its shape our house seems, a little, a kind of freak, too. Its forms were motivated by the wish of its future occupiers to have an unusual, environmentally soft house (“no box”) built of natural materials.

The house is located in the northern part of the plot, whose southern part is used as a garden. The house dimensions unfold from the size of surrounding buildings and are subject to local regulations. The house layout follows from its orientation and location, with the living areas facing to the garden, while service rooms are located in the northern part. The ground floor is designed with the view to emphasizing its open character and easy access to the garden.

Family house in Dobris / Mimosa Architects
© BoysPlayNice

Family house in Dobris / Mimosa Architects
© BoysPlayNice

As to its structure, the building is a wooden house made of massive wooden slabs provided with wood fibre insulation, while the surfaces are covered with larch shakes. The façade made of split shakes imparts a tinier scale to the house as well as a feeling of solidarity with the forest behind its back. Relatively easy it copies the building shape. In the interior the structural substance of the house clearly emerges with the massive slabs of walls and ceilings. A portion of the walls is provided with shakes and clay plaster. The floors of the entire house are made of rubber.

Family house in Dobris / Mimosa Architects
© BoysPlayNice

The building is heated using an air/water heat pump and its passive standard is achieved by installing a heat recovery system.

Project Details:

Location: Dobris, Czech Republic
Area: 171 sqm
Architects: Mimosa Architects
Photographs: BoysPlayNice