Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura

0
Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura
© Nelson Kon

Architect’s Statement: Dom Viçoso House is located at the end of a plateau surrounded by hills in the rugged landscape of the Serra da Mantiqueira, in Minas Gerais.

Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura
© Nelson Kon

A stone and concrete wall defines the edges of the plateau. The site layout organizes its occupation, assuring a sheltered garden on one side and the outspread of an ocean of hills on the other.

The house is separated into two separate volumes with different functions: living, dining and kitchen in the first volume and bedrooms in the second one.

Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura
© Nelson Kon
Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura
© Nelson Kon

The volumes are aligned and placed along a longitudinal axis, connected by a glass corridor. This articulation is further enhanced by subtleties: at the same time it connects and creates a distance between the intimate and social spaces.

Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura
© Nelson Kon
Dom Viçoso House / Brasil Arquitetura
© Nelson Kon

In the same manner, the two blocks reach out to the patio through the porch and the veranda, revealing themselves in a distinct way to the garden.

Project Details:

Location: Minas Gerais, Brazil
Type: ResidentialHouses
Area: 240m2
Architects: Brasil Arquitetura – Francisco Fanucci, Marcelo Ferraz and Felipe Zene
Team: Anne Dieterich, Anselmo Turazzi, Beatriz Marques, Cícero Ferraz Cruz, Fabiana Fernandes Paiva, Frederico Meyer, Gabriel Grinspum, Gabriel Mendonça, Laura Ferraz, Luciana Dornellas, Pedro Del Guerra and Victor Gurgel
Photographs: Nelson Kon