Cubo House / PHOOEY Architects

0
Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

Project Details:
Location: Melbourne, Australia
Type: Residential – Houses
Architect & Interior Designer: PHOOEY Architects
Design Team: Emma Young, Peter Ho , Adam Gordon, Jessie Cook, Rob Chittleborough, Helen Duong, Anne-Claire Deville & Lucinda Arundel
Photographer: Peter Bennetts

PHOOEY Architects transformed an existing double storey Victorian-era heritage-listed attached terrace house in Melbourne into a bespoke & sustainable home for a young family.

Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

Originally, the house was entered via a dark, stuffy corridor located under a staircase. In its place, a new welcoming entry foyer now opens into a sunlight drenched multi-level void with natural ventilation. Centrally located in the re-planned house, a feature stair climbs & descends between three levels. Landings are large enough to work, play or just hang out on.

Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

Material pieces salvaged from the demolition were stored on site for upcycling. From the original staircase, existing steps & balustrades became a chandelier suspended in the void. Existing windows became a feature wall & lightwell. Leftover stair balustrades screened a kid’s loft bed & became joinery handles in the kitchen. Metal security doors became external privacy & sun shading devices. Slate roof tiles became window sills & feature elements in the external facade.

Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

The existing rear & dysfunctional portions of the house were replaced by habitable environments opening onto the rear garden.

Embodied memory & energy lost from the demolished red brick rear facade was fragmented onto the new building envelope.

Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

Demolition drawings of the existing rear portion of the house were cut up into equal squares & re-arranged in a surrealist cubomania manner. Tinkering together with the owner produced a resolved floor & facade layout.

Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

The language of the house additions extends into a small child friendly garden filled with productive pockets.

Photovoltaic cells, solar hot water & water collection tanks are hidden from view.

Cubo House / PHOOEY Architects
© Peter Bennetts

Whereas on display are the upcycled memories from the old house, contextualised by efficient planning and infused with natural air & sunlight.