Center of technical services of la Grande Motte City / N+B architectes

1

Center of technical services of la Grande Motte City / N+B architectes

The project is part of a deep respect of the present natural elements while offering a determinedly contemporary image allowing a revival this site. The landscaped and architectural project presents a strong unity stemming from qualities of the place to compose spaces where the environmental quality will be a vector of the development. So a particular attention is brought to its insertion in the site. It is conceived as a topographic line drawn by the same materials (wood) offering it a spatial but also visual unity. It is under this line of landscape established by a flat roof that the entities of the program come to take place.
The project is completely built wooden. It is an environmental choice which we made by working with local pines essences of, but also to insure a technical, constructive and functional simplicity.

Center of technical services of la Grande Motte City / N+B architectes

The intervention which we propose allows restoring coherence and featuring to the group by means of a new spatial scenography and a development of the existing holdings.

La Grande Motte city, situated at the edge of the Mediterranean Sea, benefits from a soft and moderate climate. The project of construction of new offices for the technical services of the city of La Grande Motte takes place in a very widely afforested ground. It is a remarkable environment, thanks to the natural elements that surrounds it. So the project testifies of a profound respect for present natural elements while offering a new determinedly contemporary image. The landscape and architectural project presents a strong unity, stemming from the qualities of the place, in order to compose spaces where the environmental quality will be a vector of development.

Center of technical services of la Grande Motte City / N+B architectes

The architectural concept is deeply connected to the necessary feature for such a program, as well as to the existing landscape. It was essential to answer this problem vigorously. Our will is double: think of a functional project, and, set up a place of life in agreement with the Mediterranean climatic conditions. This has to take place as simply as possible, with humility and efficiency. We thus propose simple volumes for the whole building, with sober and pure lines to assert its insertion in the site. A particular attention is so brought to the insertion of the building in the site. It is conceived as a topographic line, drawn by a unique material (wood), offering it a spatial but also a visual unity. It is under this landscape line established by a flat roof that the entities of the program take place. It was thought to emphasize the surrounding landscape while identifying and protecting exploitable outer spaces. Conceived in the continuity of the surrounding vegetable masses, these limits ease the incidence of the new building in the landscape and create a visual and hearing filter protecting the workspaces of the outside nuisances. So, the building consists of a fold, developing two side walls constituted in a homogeneous way.

Center of technical services of la Grande Motte City / N+B architectes

The project proposes a stake in retreat of the glazed facades and the implementation of wooden canopies connecting the high and low entities of the fold. This device creates a thick façade, protecting from the sun, while allowing taking advantage of a direct connection between the inside and the outside thanks to wide openings. The device also allows a spatial and visual continuity while answering the Mediterranean climatic constraints. The project is completely wooden built. It is an environmental choice which we made by working with local essences of pines, but also in order to assure a technical, constructive and functional simplicity.

Center of technical services of la Grande Motte City / N+B architectes

We are aware that in this place, in the heart of a wooded space but also in an urban zone, the notion old perpetuity is a real stake of construction. The reflection we wish to set up is of order qualitative. We answer it by the implementation of long-lasting materials, by the adapted conception of the building and its arrangements, allowing a cost cutting of maintenance for the project owner and the users, as well as by the potentiality offered to the new building to adapt itself to the requirements of environmental quality.

Thinking of a sustainable development requires naturally taking into account the quality of materials, to make a technical work on the energies uses, but also to set up a logic space. It is in the sense that we undertook this project. The intervention we propose restores coherence and feature to the site entities thanks to a new spatial scenography and to the development of the existing heritage.

Project Details:
Location: La Grand Motte, France
Type: Educational Public
Architects: N+B architecteswww.nbarchi.com
Program: Center of technical services of la grande Motte city
Client: La Grande Motte City
Calendar: June 2008 – June 2010
Project Manager: Elodie Nourrigat & Jacques Brion, N+B Architectes
Associated Architect, Julien WAFFLART
Floor Area: 1515m²
Start of Construction: June 2008
Completion: June 2010
Cost: 835 000 € HT
Photos: Paul KOZLOWSKI

1 COMMENT

Comments are closed.