Cape Russell Retreat / Sanders Pace Architecture

0
Cape Russell Retreat / Sanders Pace Architecture
© Jeffrey Jacobs

The Owners commissioned Sanders Pace Architecture to design and coordinate construction of an off-the-grid lakeside pavilion with integrated water reclamation and photovoltaic technology for weekend use.

Cape Russell Retreat / Sanders Pace Architecture
© Jeffrey Jacobs

A lightweight steel structure was chosen for durability and ease of fabrication. This structure was shop fitted with tabs to allow for the attachment of a secondary skin.

Cape Russell Retreat / Sanders Pace Architecture
© Jeffrey Jacobs

In developing this skin the desire for transparency coupled with a passive cooling approach led to a shop fabricated structural screen of 2×4 vertical cedar boards backed with insect screen. Structural blocking located between the vertical structure lends a delicate pattern to the structural skin camouflaging the structure within its densely wooded setting.

Project Details:
Location: Tennessee, USA
Type: Residential Houses
Project Area: 16.3 sqm
Architects: Sanders Pace Architecturewww.sanderspace.com
Project Team: Brandon F. Pace, John L. Sanders, Michael A. Davis
Client: Suzanne Shelton & Corinne Nicolas
Photographs: Jeffrey Jacobs