The Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula retained and altered the rear proportion of the existing building and expanded the dwelling forward on a steeply sloped site to accommodate additional living and sleeping areas.

Blairgowrie Beach House / DX Architects
© Aaron Pocock

Manipulations of the building form were employed to address the access disconnect and setup a conceptual framework where we continued our practices interest in spatial division patterns.

Blairgowrie Beach House / DX Architects
© Aaron Pocock

Blairgowrie Beach House / DX Architects
© Aaron Pocock

The new first floor incorporates a large cantilevered metal clad form which created a covered area for car parking, and was counteracted with concrete rendered vertical walls which pushed out to level out the land.

Blairgowrie Beach House / DX Architects
© Aaron Pocock

Continuing formal manipulations, the metal clad form had volumes carved out to incorporate a balcony space, and a feature vertical window to illuminate at night and interact with the public realm when the house is being occupied.

Project Details:

Location: Blairgowrie, Australia
Area: 360 sqm
Architects: DX Architects
Photographs: Aaron Pocock