Architecture Lab

Shelter in the Swiss Alps, Val d’Herens / Switzerland by Personeni Raffaele Schärer Architectes

Project Details:
Location: Eison – Val d’Herens, Switzerland
Type: Houses - Residential
Architects: Personeni Raffaele Schärer Architectes - www.prsarch.ch
Photos: Tonatiuh AmbrosettiPersoneni Raffaele Schärer Architectes

Swiss Shelter // photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti


The chalet, is located in the Swiss Alps, in the Herens district, at an altitude of 1850 m. It was used as a shelter for livestock before its transformation into a holiday residence. Very popular in Switzerland, these types of transformations reveal several simultaneous realities.
On one hand, the value of these constructions in the Swiss natural landscape is largely widespread. It is a well established fact that the collective status of these shelters often prevails over the individual quality of the object. On the other hand the modern use of the mountain cottage involving weekly round-trips, highlights the improbable all-terrain vehicle in the city and the inevitable garage and retaining wall in front of the mountain chalet. The mountain is not as natural and wild as it used to be in the same manner that cities are not urban enough.

Site plan

Site plan

Swiss Shelter // photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes


The project embraces these different realities in the most surreal manner. On the Inside, the overwhelming view is the only piece of decoration. The picturesque is left behind to make place for a simple dry and heated shelter. The floor is made out of sanded concrete acquired locally, and the main energy sources are fire for heating and cooking, and solar panels for a sufficient amount of electricity. On the outside, the grass grows wildly around the chalet, fences and traditional garden elements are completely missing and blinds are shut during the occupant’s absence. It is hard to find any sign of contemporary life around the place.

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Tonatiuh Ambrosetti

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

photo by Personeni Raffaele Schärer Architectes

Plan

Plan

Detailed Section

Detailed Section

Detailed Section

Detailed Section

, , ,

  • Pingback: The Case The Missing Mascot Lab

  • maha dieb

    I like the combination between the stone and the wood. Also the interior is simple and elegant which gives a comforting and relaxing feeling that the beautiful view increases through the glazed openings.