Architecture Lab

MORI x hako by Keisuke Maeda / UID architects

Project Details:
Project Name: MORI x hako
Location: Japan
Type: Commercial - Public
Architects: Keisuke Maeda / UID architectswww.maeda-inc.jp
Used materials:
* exterior wall: cedar 120x2050x15mm (processed joint) paint finish
* 1F -floor: Hinoki flooring, wall: structural plywood t=12, ceiling:structural plywood t=9
* 2F・3F – floor: tile carpets, wall: structural plywood t=12, ceiling:structural plywood t=9
Construction methods: Steel structure
Furniture manufacturer: artek, Carl Hansen & Son, sedus
Lighting manufacturer: yamagiwa, DAIKO
Floor manufacturer: Home Co.Ltd
Wall manufacturer: Home Co.Ltd
Floor area:Total: 403.10㎡ 1F: 183.45㎡ 2F: 175.89㎡ 3F: 43.76㎡
Budget
Date of completion: January, 2009


click image to enlarge - photo by: (C)UID architects

Project Description:
Towards a new model for multi-tenant buildings with an appealing philosophy
As an important building type, multi-tenant projects would seem to present somewhat obvious issues for consideration. In practice, however, most projects end up placing top priority on profit maximization and the optimization of floor area. In addition, these buildings often incorporate elements that lead to superficial architecture. Nevertheless, for this project we attempted to rethink the possibilities of a multi-tenant building that would embody an appealing contemporary philosophy while taking into account such routine considerations.
This project is situated in a largely residential area that lies about 1km north of the train station, distinguished by a large number of plots of land that are exceptionally long in relation to their frontage. The site for this project, too, was a narrow, slender plot with a frontage of about 10m and a depth of 50m in relation to the road out front, surrounded on three sides by neighbouring residences. Typically, such a site tends to lead to a situation where the tenant space facing the road out front is blessed with more favourable conditions compared to the other spaces. With this in mind, we tried to work out spatial principles that would allow us to give the inner spaces additional advantages that would equal or surpass the conditions of the front space.

click image to enlarge - photo by: (C)UID architects

click image to enlarge - photo by: (C)UID architects

click image to enlarge - photo by:(C)UID architects
click image to enlarge - photo by: (C)UID architects…


Layered diversity
Specifically, this project involved a dental clinic on the first floor and an esthetic salon and office on the second floor. These facilities were housed in two boxes oriented towards the east and west, with a third box in the middle containing a staircase and a forest. The four walls formed by this layout of boxes were designed to create a sense of integrated diversity in the architecture, thanks to the layered openings in between the boxes.
Tenants were also involved in the decision-making process from the planning stage onwards. They took a proactive role in deciding how the interior spaces would be designed, and were able to understand the framework of the building as a whole.

click image to enlarge - photo by: (C)UID architects
click image to enlarge - photo by: (C)UID architects


The front and back surfaces of each of the four layers contribute to creating a diverse, interrelated space. The openings ensure the privacy of neighbouring tenants, while the opening and tightening of these openings at regular intervals allows one to be aware not only of vertical connections between floors and horizontal ones between front and back, but also another sort of distance that transcends physical sensations. In addition, we expected that the trees in the forest would cause layers of physical distance to become ambiguous, creating an overall environment that would spread out in an organic manner.

click image to enlarge - photo by: (C)UID architects
click image to enlarge - photo by: (C)UID architects


By manipulating the space in this way, the front tenant space would be separated from the inner tenant space, while also remaining visible to it just beyond the various layers. The mountain scenery that lies beyond the front space, in contrast, feels close and familiar. In this way, it was possible to protect the privacy of each tenant while constructing a space that maintained the tangible presence of both these elements, thus providing the inner tenants with an environment that was equally favourable compared with the front space. The function of a single wall led to both a sense of necessity arising from the multiple layers created by the seemingly random openings, as well as a complex, haphazard character resulting from the movement and behaviour of the tenants. This mixture of necessity and contingency led to a new, three-dimensional expanse and a diversely articulated space.”

click image to enlarge - Copyrights holder: (C)UID architects
click image to enlarge - Copyrights holder: (C)UID architects
click image to enlarge - Copyrights holder: (C)UID architects
click image to enlarge - Copyrights holder: (C)UID architects


Designer Details:
Designer: Keisuke Maeda / UID architects
Contact person: Keisuke Maeda
Office address: UID architects MORI x hako 2F, 3-10-20 Kinosho-cho
City: Fukuyama-city, Hiroshima
Postal code: 720-0082
Country: Japan
Tel: +81 (0)84 927 0136
E-mail: uid@maeda-inc.jp
Website: http://www.maeda-inc.jp/uid/

Location Details:
Contact person: Keisuke Maeda
Address: MORI x hako, 3-10-20 Kinosho-cho
City: Fukuyama-city, Hiroshima
Postal code : 720-0082
Country: Japan
Tel: +81 (0)84 927 0136
E-mail: uid@maeda-inc.jp
Website: http://www.maeda-inc.jp/uid/

Client Details:
Client : Monami Co.Ltd
Contact person: Minoru Ito
Address: 3-10-18 Kinosho-cho
City: Fukuyama-city, Hiroshima
Postal code : 720-0082
Country: Japan
Tel: +81 (0)84 932 7005
Photography credits: Copyrights holder (C)UID architects

, , ,

  • Koh

    Awesome