The social housing apartments at 179 rue Saint‐Maur are located on the site of a former well known space for over thirty years: the “Nine Billiards”. The unhealthy conditions of the structure forced a demolition and reconstruction of the building, which contest was won by Avenier Cornejo for the Siemp. Each element of the finished project contributes to reinterpret the dense and complex “faubourien” fabric in order to blend in while assuming a fantasy and originality that shows the real identity of the project.

14 Housing Units + 1 Retail Space / AVENIER CORNEJO architectes
© Julien Lanoo

The building takes advantage of the narrow plot to develop into a volume in L, compact and efficient, of six stories high. It deftly connects to its near and distant environment. The front façade integrates with the street by a raw and minimalist materiality: stained concrete that unfolds from the sidewalk up to roof curb. A subtle series of diagonal lines cut the façade in three sections, each drawn line meets the roofs of its two neighbors: a strange looking two‐story + attic townhouse and a 6‐story building. This design detail allows to accommodate these very heterogeneous structures and it’s in that politeness that the project communicates with one as with the other.

14 Housing Units + 1 Retail Space / AVENIER CORNEJO architectes
© Pierre L’Excellent

The plot has a small garden of 47 m² facing south. Each of the fourteen units, which typologies range from studios (T1) to 3‐bedroom (T4) apartments, is floor‐through and flooded with light all throughout the day. Each apartment has a balcony with a unique place next to the kitchen, serving as interface between the inside and the outside. From here residents can take their morning coffee enjoying an intimate and calm space that, along with the neighboring tree in the background, almost makes you forget the bustle of the neighborhood. Up above, the balcony on the sixth floor offers a frame over the Paris rooftops and grants an unexpected one‐onone with a city that we would have almost forgotten.

14 Housing Units + 1 Retail Space / AVENIER CORNEJO architectes
© Schnepp Renou

One of the major infrastructure choices of the project is to turn the living room and the kitchen toward the garden, and to place the bedrooms facing the rue Saint Maur, jostling with previous conceptions. The original goal of the plans is reflected on the detail level of the apartments, which interior is generally atypical and contradicts the apparent rigidity of the facade by integrating non‐standard, even daring elements: rounded walls in the living room, negative of the communal circular staircase, folded wall sections, square openings where a wall meets the ceiling… a contemporary composition of forms that interact with the natural light.

14 Housing Units + 1 Retail Space / AVENIER CORNEJO architectes
© Pierre L’Excellent
14 Housing Units + 1 Retail Space / AVENIER CORNEJO architectes
© Avenier Cornejo

Each architectural element is a detail treated with attention: large casement windows in every room, opening from floor to ceiling in each living room and kitchen, even in the bathrooms at times, full height closets with customized hinged doors, perforated accordion louvered shutters along the windows facing the garden. The materials are qualitative: solid wood windows, enamel sinks… with a few exceptions.

14 Housing Units + 1 Retail Space / AVENIER CORNEJO architectes
© Pierre L’Excellent

The garden is in the heart of parcel, with a desire of “wild movement.” A fresh and natural space in harmony with the apartments. A selected greenery, left free, allows for an easy and occasional maintenance. The project fits into its environment with an urban civility.

Project Details:

Location: Paris, France
Area: 1,167.9 sqm
Architects: AVENIER CORNEJO architectes
Project Manager: Julia LEROY
Photographs: Avenier Cornejo, Julien Lanoo, Schnepp Renou, Pierre L’Exellent